Her gelen telefona kanmayın..

Yorum
telefon sahtekarlığı

Bu ve benzeri sahtekârlıkların kurbânı olabilirsiniz. Hediye kazandınız, promosyon yapıyoruz, tanıtım kampanyası gibi versiyonları da var ama bu hakikaken değişik bir yöntem... Dolayısıyla, aman dikkatli olun ve lütfen aile ve dostlarınızla paylaşın, herkesi uyarın...

Arayan telefonun numarasının bir önemi yok muhtemelen 0532'li ya da diğer GSM operatörlerinden alınmış başka numaralardan da bu düzenbazlık yapılıyordur. Bir kere arayan erkek-kadın bankalardan, büyük firmalardan alışık olunan Müşteri temsilcisi, Call Center jargonunu gayet profesyonelce konuşuyor. 
Düzenbazlar, belli ki sizin apartmanınızdaki faturalarınızı da takip ediyor yahut da bazı bankalardan ya da adına aradıklarını ileri sürdükleri yerlerden bilgi topluyorlar veyahut da hackliyorlar. Ayrıca bizim verdiğimiz örnek dışında bunun Digital Platform, Banka, Alışveriş sitesi, Mağaza versiyonları da var. Hatta sesli yanıt sistemlerinin taklitlerini dahi hazırlıyorlar. Bütün maksat, kredi kartı bilgilerinizi ele geçirmek.

Konuşmaya klasik ''Tüm görüşmelerimiz güvenlik gereği kayıt altına alınacaktır'' diye başlıyor, Türk Elektrik Kurumu Tasarruflar Genel Müdürlüğü'nden aradığını söylüyor; (bu örnek vak'ada) adınızı soyadınızı, elektrik faturanız için hangi bankadan otomatik ödeme talimatınız olduğunu (buraya kadar verdiği kişisel bilgilerinizin tamamı doğru oluyor) söylüyor. Diğer alternatifte, elektrik abone no'nuzu veriyor.

Ödeme talimatı olan abonelere bir ayrıcalık verileceğini ve her faturadan %30 indirim yapılacağını söylüyor... 

Bu aşamadan sonra sizin otomatik talimatınızı biliyorsa ya başka bir banka adı veriyor ve bilgilerinizi güncelleyip o bankaya geçerseniz indirimden faydalanacağınızı söylüyor. 

Eğer, otomatik ödeme talimatınız varsa bu bankaya bilgilerinizin aktarılacağını söylüyor. 
Eğer, siz banka değiştirmek istemezseniz o zaman mevcut banka ve talimat üzerinden %15 indirim olacağını söylüyor.

Kısacası, sizin kredi kartı bilgilerinizi alabilmek için alternatifler üretiyor. Bu arada kurumun genel merkezinin telefonunu vermek gibi güven telkin edici bilgileri de katıyor fakat muhtemelen verdiği sabit telefonda da çetenin bir diğer elemanı santral operatörü gibi bekliyor.

İndirimden faydalanmanız için bilgilerinizi güncelleyeceğini söylüyor ve güven vermek için yine klasik jargonu kullanıyor ''Çok özel kimlik bilgilerimi lütfen söylemeyiniz'' ikazında bulunuyor.

Sonra da kredi kartınızın ilk 4 rakamı hariç (bu da güven vermek gibi görünse de istediği bilgi dolandırılmanız için yeterlidir) son 12 haneyi okumanızı istiyor; güven vermek için isterseniz (daha profesyonel versiyonlarında) sizi sesli yanıt sistemine bağlayacağını, oradaki menüden tuşlamanızı, işlem bitince otomatik olarak kendisine döneceğinizi söylüyor. Çoğunlukla, dikkatiniz dağıldığından tuşlayacağıma okuyayım diyorsunuz.

Verdiniz anda bittiniz demektir. Sizi ikna etmek ve bu bilgiyi alabilmek için her türlü numarayı çekiyorlar, 15-20 dakikalık görüşmeler arada sesli yanıt sistemine bağlanmalar, genel müdürlük numaraları, her türlü yolu deniyorlar.

Dolayısıyla, biz uyaralım, aman dikkatli olun, asla ''kısmen de olsa'' kredi kartı numaralarınızı vermeyin ve lütfen dostlarınızla paylaşın...

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Sayfa Başına Dön
-->