Evren Mutlak Sıfır a Doğru Gidiyor

Yorum
Mutlak Sıfır
NASA ve astronomlar Evrendeki Dark Flow - Karanlık Akım üzerine çalışmaya devam ediyor.

Albert Einstein ''Çekimsel Mercek'' diye tanımladığı etki nedeniyle, uzaydaki cisimlerin ışığı bükebileceklerini ve bir gözlemcinin tek bir kaynağa ait çok sayıda görüntü gözlemlemesinin mümkün olduğunu öne sürmüştü.
karadelik çemberi, karadelik diski, Quasar RX-J1131, Kuasar nedir , Kuasar nasıl görülür, en uzak Kuasar hangisiProfesör Eric Jullo başkanlığındaki bilimadamları, evrendeki Karanlık Enerji miktarını belirleyebilmek için California'daki NASA laboratuarında Hubble Uzay Teleskobunu kullanarak yaptıkları çalışmada, galaksi kümesi Abell 1689'u ''Çekimsel Mercek''  olarak kullanıp uzak yıldızlardan yayılan ışıktaki bükülmeleri incelediler.

Karanlık Enerji'nin tam olarak açıklanamayan bir güç olsa da, evrenin bütününün yükselen bir hızda genişliyor oluşunun nedeni olduğu düşünülüyor. Evren'deki genişlemeyi sağlayan Karanlık Akım'ın da Big Bang'in devamı olduğu tahmin ediliyor.

Bu enerjinin dağılım biçimini anlamaya çalışan son araştırma, evrenin genişlemeye devam edeceğine işaret ediyor. Araştırma, Science dergisinde yayınladı.

Evrenin dörtte üçünü oluşturduğu düşünülen ve tümüyle görünmez olan Karanlık Enerji'nin varlığı, ancak evrenin genişlemesindeki yani Karanlık Akım'daki etkileri üzerinden ortaya konuyor. Hubble Uzay Teleskobunu kullanan bilim adamları, karanlık enerjinin evrende nasıl dağıldığını anlayabilmek için, uzak yıldızlardan yayılan ışığın Virgo takım yıldızında bulunan ve bugüne kadar bilinen en büyük galaksi kümelerinden biri olan Abell 1689 üzerinde nasıl büküldüğünü gözledi.

Işığın bu çekimsel mercek üzerinde bükülmesi üç faktöre bağlı: Işık yayan nesnenin uzaklığı, Abell 1689'un kütlesi ve karanlık enerjinin dağılımı.

İlk iki faktörü ölçebilen bilimadamları, bulgular üzerinden, Karanlık Enerji'nin dağılımıyla ilgili hesaplamalar yapabildi. Bu dağılıma ilişkin bilgiler de Evrenin genişlemesine neden olduğu varsayılan Karanlık Akım'da yavaşlama olmayacağına ve muhtemelen sonsuza dek genişleyeceğine işaret ediyor. Bu genişlemenin bir aşamasında evrenin soğuk ve tümüyle ölü bir yıldızlar mezarlığına dönüşeceği ve ısının, bilimadamlarının ''mutlak sıfır'' olarak adlandırdığı -273.15C'ye kadar düşebileceği tahmin ediliyor.

Dünyanın önde gelen gökbilimcilerinden ve bu çalışmanın yazarlarından olan Yale Üniversitesi'nden Profesör Priyamavda Natarajan, araştırma sonuçlarının en sonunda "Evrenin kaderinin tam olarak ne olacağını" ortaya koyduğunu söyledi.


Blogger tarafından desteklenmektedir.
Sayfa Başına Dön
-->