Anghiari Savaşı ve Da Vinci nin Kayıp Şifresi

Yorum
Anghiari Savaşı ve Da Vinci

Leonardo Da Vinci’nin 1505 yılında Floransa’daki Vecchio Sarayı’nın bir duvarına Anghiari Savaşı adlı bir resim yaptığı söylenir fakat bu bir efsaneden ibarettir. Resim görünürde yok. Görünen Vecchio Sarayı’ndaki freskleri resmeden 16’ıncı yüzyıl ressamlarından Giorgio Vasari’nin resimleri... Leonardo Da Vinci'nin dört atlının savaş meydanında resmettiği söylenen eseri ise 500 yıldır gizemini koruyor. Da Vinci’nin resmi 1505 ila 1565 arasında kapatıldığı, Vasari'nin üzerine bir duvar ördüğü söyleniyor. Vecchio Sarayı’ndan yangın çıktığı biliniyor, eğer üzerindeki fresk ve örülen duvar aşılıp bulunursa Da Vinci'nin duvar resmi sağlam mı değil mi bu bilinmiyor.


Defalarca çalışmalar yapılmış, fakat şüpheler ve efsanelerin ötesine geçilememişti. Kesin bir ipucu da bulunamamıştı. Şimdiyse Vasari'nin freskinin üzerinde ''Cerca Trova - Ara ve bulursun'' yazısı görüldü. Bazı araştırmacılar Da Vinci'nin freskinin bunun tam altında olduğuna inanıyor.

Clavicula Salomonis, Clavicula Salomonis, Süleyman'ın Anahtarı, Hz Süleyman'ın güçleriÜstelik, endeskopi cihazıyla açılan bir delik içinden alınan numunenin laboratuar analizinde Da Vinci'nin Mona Lisa'da kullanıldığı koyu renkli bir pigment tespit edildi. Ayrıca Vasari'nin freskinin arkasında Da Vinci'yi örttüğü düşünülen duvarın varlığına işaret eden hava boşluğu da tespit edildi.

Vasari arkasında ne olduğunu görmek ve daha fazla test için numune toplamak için bilim adamı Maurizio Seracini liderliğindeki araştırma ekibine izin verildi. Maurizio Seracini, ''Bu gizemi çözmek için hâlâ yapılması gereken çok iş var ama buna rağmen, kanıtlar bize doğru yerde aradığımızı düşündürmekte'' diyorsa da aynı şeyi düşünmeyenler hemen ayaklandı.

Bazı sanat tarihçileri Vassari'nin zaten Da Vinci'nin Anghiari Meydan Muharebesi freskinin yangında tahrip olduğu için üzerine yeni freski yaptığını ve Da Vinci'yi bulmak için Vassari'nin tahrip edilmesine karşı olduklarını söylüyor.

Italia Nostra, İtalya'nın önde gelen doğa ve eserleri koruma grubu da, bunu durdurmak için Floransalı yetkililerine başvurdu ve mahkemeye gitmeye hazırlanıyorlar.

Amerikan Ulusal Coğrafya Cemiyeti’nden Terry Garcia açılan delikler sayesinde Da Vinci’nin kullandığı boyalarla ilintili organik malzemeye erişildiğini, bunun Da Vinci’nin eserinin varlığını kanıtladığını söylüyor.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Sayfa Başına Dön
-->