'Süper virüs |
Bilim Dünyası bugüne dek Craig Venter'in laboratuvarda yapay yaşam başlatıp Tanrıcılık Oynaması gibi, eğer gerçekten varlarsa bugün 10 yaşında oldukları tahmin edilen Klon Çocuklar ya da CERN Atlas Deneyi gibi pekçok tartışmalı iş yaptı yapıyor. Fakat bu, herşeyin sonunun başlangıçı olabilir.
Laboratuvarda ''Süper virüs'' üretme çalışmaları tekrar başlıyor... Virüsün laboratuvardan çıkacağı ya da terörist grupların eline geçeceği endişesiyle araştırmalara 12 ay verilmişti. Araştırmanın amacının, olası bir salgında bununla başa çıkabilmek için gerekli çözüm yollarını bulabilmek olduğu söylense de çalışmanın kendisinin bütün dünyayı saracak ölümcül ve önlenemez bir salgın başlatma riski taşıyor... Üstelik, henüz Yosemite Hanta Virüsü Vak'ası üzerine yeteri açıklama yapılmamışken...
ABD, ülkesinde Süper Virüs araştırmalarına artık izin vermiyor ve finansal desteği kesti fakat bilim dünyası şimdi kendilerine finansal destek ve çalışma yeri sağlayacak bir ülke arayışında ki bu bile başlı başına korkutucu bir durum. Süper Virüs'ü yaratan bilim ekibi, hükümetlerin izin verdiği ülkelerde ise çalışmalara başlanacağını duyurdu.
cep telefonu sperm2011'de H5N1 kuş gribi üzerindeki çalışmalar sırasında, bilim insanları insan vücuduna en yakın tepkiyi veren dağ güvercinine defalarca H5N1 virüsü enjekte etmiş ve sonunda hayvanlar arasında kolayca yayılan ve çoğunu öldüren bir süper virüs gelişmişti.
2013'te çalışmaların yeniden başlayacağını duyuruldu. ''Science'' ve ''Nature'' dergilerinde farkı ülkelerden 40 bilimadamı bir bildiri ile ''Kuş gribi çalışmalarındaki gönüllü moratoryumun sona erdiğini'' açıkladı.
Araştırmacılar çalışmanın ''risksiz'' olmadığını kabul etmekle birlikte bildiride ''Ancak H5N1 virüsünün memelilerde bulaşıcı özelliğe sahip olması riski olsa da çalışmanın faydaları riskten daha ağır basıyor'' diye kendilerini savunuyor. Hatırlanacağı gibi, Domuz Gribi H1N1 için de laboratuvarda üretildiği ve biyolojik silah olduğu iddiaları ortaya atılmıştı...
Şu anki biçimiyle süper virüsün, kümes hayvanları ve kuşlara çok kolay bulaştığı, insandan insana geçmesinin ise çok daha zor olduğu ve sadece bazı münferit vakalarda gerçekleştiği söyleniyor.
H5N1 kuş gribi virüsü ise insanlarda ölümcül olabiliyor.
2003 yılından bu yana virüs kapan 610 kişiden 310'u öldü. Ayrıca yeterince pişirilerek yenmiş kümes hayvanlarından bulaşıp bulaşmadığı yönünde henüz bir bulgu yok.
Çalışma, insandan insana bulaşarak kolayca salgına yolaçabilecek bir virüsün doğal olarak gelişebileceği riskini ortaya çıkardı.
2014 Temmuz'unda ABD'de Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde profesör Yoshihiro Kawaoka, H1N1 virüsünün yeni bir mutantını geliştirdi ve yeni virüs, insan bağışıklık sistemine karşı dirençli.
Uzmanlar çok tehlikeli olan Kawaoka'nın virüsünün, tüm insanlığı yokedebilecek kapasitede olduğu görüşünde. İlk salgında en az 500 milyon kişinin ölümüne sebebiyet verebilir ve yayıldıkça önüne geçilemez biçimde kendi mutantlarını üreterek insanoğlunun sonunu getirebilir.
Kawaoka ise yaptığı araştırmayı savunuyor ve her araştırmada bazı risklerin olabileceğini söylüyor.
Diğer bilim adamları ise, daha önce de tehlikeli araştırmalar yapan Kawaoka'nın bu sefer en tehlikeli virüsü ürettiğini düşünüyor. Virüsün laboratuvardan sızdırılması halinde tüm dünyayı savunmasız bırakabilir.