Yellowstone ,Süper Volkan,Patlarsa ,Ne Olur
Yellowstone Ulusal Parkı'nın altındaki toprak rekor bir oranla yükseliyor. Aslına bakılırsa, her yıl 7,6 cm oranında yükseliyor. Bunun bu kadar endişe verici olmasının sebebi, parkın altında Kuzey Amerika'nın en büyük volkanı - Yellowstone Süper volkanının yatıyor olmasıdır. Bilim adamları, bir gün tekrar patlayacağının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ve patladığında ise tahmin edilemeyecek derecede bir yıkımın oluşacağını söylüyorlar.
Yellowstone ,Süper Volkan,Patlarsa ,Ne Olur
Yellowstone volkanının tam bir patlaması, 1000 millik mesafede 3 metre derinliğinde bir volkanik kül katmanı oluşturacaktır ve Amerika'nın çoğunu yaşanamaz duruma getirecektir. Çoğu Amerikalı, Yellowstone'u düşündüğünde akıllarına "Ayı Yogi" ve "Old Faithful" gayzeri geliyor ancak gerçekte Amerikan halkını bir günde yok edebilecek volkan uyuyor ve şimdi volkan uyanmaya başladı.
Yellowstone süper volkanı o kadar geniş ki, kelimelere dökmek zor. "Daily Mail"e göre, Yellowstone'un altındaki magma "kızgın noktası" yaklaşık olarak 300 mil genişliğinde. Yellowstone kalderası, en müthiş doğa oluşumlarından biri ve Kuzey Amerika'nın en geniş volkanik alanının üzerinde oturuyor. İsmi, "tencere" veya "kazan" anlamına geliyor ve volkanik bir patlamanın ardından yerin çökmesiyle oluştu. Yellowstone'da, yeryüzünün 400 mil altında magma "kızgın noktası" yer alıyor ve 300 millik alana yayılmadan önce 30 mil yükseliyor. Bununda üzerinde, fakat hala yüzeyin altında, uyuklayan volkan oturuyor. Çoğu Amerikalı, ABD'deki volkanik patlamaları düşündüğünde, 1980'deki St. Helens dağındaki feci patlamayı hatırlıyor. Fakat o patlama bile, Yellowstone volkanının tam bir patlamasıyla karşılaştırılamaz.
Şu sıralar Yellowstone'un etrafındaki alanda, gittikçe artan İLGİNÇ VE ENTERESAN sismik aktiflik gözleniyor. Utah Üniversitesi Jeoloji profesörü Bob Smith, 53 yıldır gözlemlediği Yellowston'da daha önce böyle enteresan bir şey görmediğini söylüyor. Smith, yakın zamana kadar, Yellowstone Kalderası'ndaki sismik aktiviteyi gözlemlediği 53 yıl boyunca iki eş zamanlı deprem kümelenmesine hiç şahit olmamış. Şimdi ise bir kerede üç kümelenme ile karşılaşmış.
Deprem Eylül'de, Yellowstone'u tek bir haftada 130 kez vurdu. Bu, bir çok Yellowstone gözlemcisini oldukça endişelendirdi. Yellowstone'un son deprem kümelenmesi 10 Eylülde başladı ve 16 Eylül 11:30'a kadar sarsıldı.
Utah Üniversitesinden yapılan açıklama: "Bu üç bölgede 0,6 – 3,6 arası ölçekli toplam 130 deprem meydana geldi, ancak çoğu Aşağı Gayzer havzasında meydana geldi. Belirgin olarak Yellowstone'daki sismik hareketlilik, kümelenme şeklinde oluşuyor" şeklindeydi.
BEKLENEN NE?
Daily Mail'e göre, Yellowstone'un şiddetli bir şekilde patlaması:
* Toksik hava hızla yayılacağından, ABD'nin 3'te 2'sini yaşanmaz hale getirebilir ve milyonların evlerini terk etmesine neden olabilir.
* 1980'deki St. Helens dağı patlamasından 1000 kat daha şiddetli olabilir.
* Gökyüzünde 25 mil yükseğe volkanik lav püskürterek, bitkileri öldüren bir kül bulutu yayabilir ve 1000 millik mesafeye 3 metrelik bir kül yığını katmanı bırakabilir.
* ABD'nin kuzey batısının tamamına yakınını yok edecektir. Neredeyse tüm Orta Batı Amerika'nın külle kaplanmasına neden olabilir.
* 100 mil çaptaki her şeyin anında öleceği anlamına geliyor.
* Amerika'daki tarımcılık sona erecektir.
* Patlamanın neden olacağı bir "volkanik kış" tüm gezegeni radikal şekilde soğutabilir. Bazı bilim adamları sıcaklıkların 20 derece düşebileceğini düşünüyor.
Bilim adamları asıl meselenin, Yellowstone "eğer" patlarsa değil, kaçınılmaz patlamanın "ne zaman" meydana geleceğinin olduğunu söylüyorlar. Her geçen yılla birlikte, Yellowstone'un sonraki patlaması yaklaşıyor gibi gözüküyor. 2004'ten beri, Yellowstone'daki bazı bölgeler 25 cm'ye yakın yükseldi. Her yıl Yellowstone bölgesinde yaklaşık 3000 deprem meydan geliyor.
Şu sıralar dünyada bir çok önemli volkanların uyanmaya başlaması, tüm bu durumu daha da alarm verici hale getiriyor. Örneğin, Temmuz'da bir dergi "Meksika'daki en tehlikeli volkanın" fazlasıyla aktif hale gelmeye başladığını açıkladı. Mexico City yakınlarındaki Popocatepetl volkanı, gökyüzüne kül püskürterek tekrar patladı. Volkan şu anda oldukça aktif bir evrede. "International Business Times"a göre, volkanda 24 saat içerisinde 39 gaz çıkışı kaydedildi. Popocatepl'in patlamasına takiben yetkililer, alarm seviyesini sarıya çıkardılar. Sarı, şehrin yedi basamaklık ölçeğinin üçüncü seviye uyarı aşaması.
Ağustos ayında bir NBC makalesi, Japonya'nın en tehlikeli volkanlarının bu yıl 500 kere patladığını bildirdi.
Kagoshima'nın güney şehrinde, Sakurajima volkanının külleri 3 mil üzerine yükseldi. Ve 2006'dan beri en yüksek duman bulutunu oluşturdu. Volkanın bu patlaması, öncekilere göre daha şiddetliydi.
Volkanik patlamaların, küresel olarak daha sık meydana geleceği bir zamana mı giriyoruz? Yıkıcı bir volkanik patlamanın, Kuzey Amerika'nın çoğunu felç edeceği güne hızla yaklaşıyor olabilir miyiz?
Alıntı:http://www.yaklasansaat.com/