Yaşayan Gezegen Raporu



Duyarlı Olalım Başka Dünya Yok

Yaşayan Gezegen Raporu, gezegenimizin sağlığı ve insan faaliyetlerinin etkisini bilime dayandırarak ortaya koyan dünyanın önde gelen araştırmasıdır. Sadece bir dünyaya sahip olduğumuza göre bugün ve aynı zamanda uzun vadede ekolojik, sosyolojik ve ekonomik açıdan fayda yaratacak daha iyi seçimler yapmalıyız



Yaşayan Gezegen Raporu'nun son baskısı kalbi zayıf olanlara iyi gelmeyebilir. Raporda öne çıkan önemli noktalardan biri 10.000’den fazla memeli, kuş, sürüngen ve balık popülasyonunu inceleyen Yaşayan Gezegen Endeksi’nin (YGE) 1970’ten bu yana yüzde 52 azalmış olması.

Bir başka deyişle, iki insan neslinden daha kısa süre içinde omurgalı türlerinin popülasyon büyüklükleri yarı yarıya azalmış durumda. Yeryüzündeki yaşamı ayakta tutan ekosistemlerin çatısını oluşturan canlı formların durumu aynı zamanda evrendeki tek evimiz olan dünyamız üzerinde yaptıklarımızın da bir barometresi. Kendimizi tehlikeye atma pahasına onların yok olmasına göz yumuyoruz. 

Doğanın bize sunduklarını, elimizin altında başka bir gezegen varmışçasına tüketiyoruz. Ekosistemlerin ve doğal süreçlerin üretebildiğinden daha fazlasını tüketerek kendi geleceğimizi tehlikeye atıyoruz. Doğanın korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması el ele yürüyen kavramlar. Bunlar, yalnızca biyolojik çeşitliliğin ve doğal alanların korunmasıyla sınırlı değil, aynı zamanda insanlığın geleceğini etkileyen refah, ekonomi, gıda güvenliği ve toplumsal istikrar gibi konularla, yani kısacası kendi varlığımızın güvence altına alınmasıyla ilgili.

Pek çok insanın yoksulluk içinde yaşadığı bir dünyada doğayı korumak bir lüksmüş gibi görünebilir. Ancak gerçek bunun tam tersi. Dünyadaki birçok yoksul insan için doğa, adeta bir yaşam sigortasıdır. Daha da önemlisi, hepimiz aynı geminin içindeyiz. Dünyanın neresinde yaşıyor olursak olalım hepimizin sağlıklı besine, tatlı suya ve temiz havaya ihtiyacı var.

Her şeyin bu kadar endişe verici göründüğü bir ortamda, gelecek için olumlu hisler beslemek zor gelebilir. Zor olduğu doğrudur ama imkânsız diyemeyiz; çünkü sorunu yaratan biz olduğumuz gibi çözüm de bizim elimizde. Şimdi, elimizden kaçırdığımız fırsatı gelecek neslin yakalayabilmesi, tarihimizdeki bu yıkıcı dönemin kapatılması ve insanların doğayla uyum içinde yaşayacağı bir geleceğin kurulması için çalışmalıyız.

Hepimiz birbirimize bağlıyız. El ele vererek, yaşanabilir tek gezegen olan dünyamızın geleceğini kurtaracak çözümleri birlikte bulabilir ve hayata geçirebiliriz.
 indirmek için resime tıklayın


Blogger tarafından desteklenmektedir.
Sayfa Başına Dön
-->