DOĞUM'dan SONRA İLK 70 DAKİKA'da NELER OLUYOR?

İsveçli bir grup bilim adamı yeni doğan bebekler üzerinde bir araştırma yapmışlar; bu İLGİNÇ araştırmanın sonuçları Acta Paediatrica adlı dergide yayımlanmış. Araştırdıkları konu yenidoğanların içgüdüsel davranışları…



İlk 70 dakikada neler oluyor?

ELDE ettikleri bulgulara göre vajinal yolla doğan ve annesinin kucağına verilen bebeğin ilk 70 dakikadaki davranışları şöyle sıralanıyor:

0- DAKİKA: Bebekler kuvvetli bir şekilde ağlıyor; bu ağlama ciğerlerin uyanmasına da yardımcı oluyor…



2- DAKİKA: Ağlamanın ardından 1 dakikalık bir dinlenme fazına geçiyorlar. Araştırmacılar bu sessizlik fazının bebekleri olası tehlikelerden korumaya hizmet ettiğini düşünüyor.

2.5- DAKİKA: Bebek ilk defa gözlerini açıyor. Yaaş yavaş kafasını ve ağzını hareket ettirmeye başlıyor.

8- DAKİKA: Bebekler hareketleniyor, gözleri 5 dakikadan uzun süredir açık. Bu süreçte bebek annesinin yüzüne ve memelerine bakıyor. Minik minik acıkma sesleri çıkarmaya başlıyorlar ve ellerini ağza götürüyorlar.

18- DAKİKA: İkinci bir dinlenme ve sessizlik fazı
.
36- DAKİKA: Dinlenmiş yenidoğan bebek annenin memelerine doğru hareket etmeye başlıyor; memelerden gelen süt kokusu yönünü belirlemesine yardımcı oluyor.

62- DAKİKA: Bebek memeye ulaşmış ve pek kıymetli kolostrum (ilk sütten) içmeye başlamış oluyor… Kolostrumun içinde proteinler ve bağışıklık sistemi geliştiriciler var. Bu ilk emmeyle beraber annenin rahmi de kasılmaya ve toparlanmaya başlıyor…

70- DAKİKA: Bebek güzel bir öğünden sonra uykuya geçiyor…

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Sayfa Başına Dön
-->